МОБИЛЕН СЕРВИЗ - РАБОТИМ


0894 66 86 86 / 08:00 - 22:00ч. / всеки ден
бул. Цариградско шосе (срещу Практикер)
Видове Гуми

Видове Гуми

Публикация от: admin Публикувана на: Полезно създадена на: 2013-03-09 преглеждана: 4975 Коментари: 0

За да бъде постигнат максимален комфорт при шофиране от голямо значение е видът на гумите, качеството им и тяхното състояние. Ако гумите са силно износени, дори и да са били отлична марка не е безопасно да се кара с тях. От гледна точка на вида им гумите се делят на:

Летни гуми - препоръчително е през лятото да се използват т. нар. летни гуми. Те са съобразени с високите температури и нагорещената пътна настилка. Изработени са от по-твърди смеси, които могат да издържат при движение върху горещия асфалт. Получава се максимално добро сцепление, постигнато благодарение на високата температура на настилката. При преминаване през мокра настилка летните гуми са с по-добри показатели в сравнение със зимните, защото разполагат с дълбоки канали с остри ръбове, които служат за бързо отвеждане на водата. Летните гуми са предназначени за експлоатация единствено през топлите месеци от годината. През зимата вследствие на ниските температури специалните смеси на гумите губят своите положителни качества и стават твърди като пластмаса, напълно загубвайки еластичността си и сцеплението с пътя. Шофирането върху снежна покривка с летни гуми е не само трудно, но и изключително опасно. При настъпване на зимния сезон е наложително да се подменят летните гуми със зимни, за да се осигури безопасността на автомобила и пасажерите.


Зимни гуми - при тайно застудяване и влизане на зимния сезон е силно препоръчително да се заменят летните гуми със зимни. Това не важи само за шофьори, които карат в планините и извън градовете, а за всички, които шофират автомобили без значение от дестинацията. Зимните гуми се изработват от по-меки смеси, които са еластични и при отрицателни температури. Твърдите смеси на летните гуми могат да направят сцепление само върху нагорещен асфалт, докато по-меките зимни гуми могат да се карат върху много студена и ледена настилка. Зимните гуми притежават по-различен рисунък на грайферите. Те разполагат с многобройни ламели, които „захапват” снега и осигуряват твърд контакт с настилката. Проектирани са да издържат на всякакви зимни условия – ниски температури, сняг, лед. През лятото могат да се използват зимни гуми, но шофьорът трябва да е наясно, че меката им смес много лесно може да се „разтопи” на горещия асфалт. Техните характеристики, които ги правят идеални за зимни условия, ще се деформират. Ако със зимни гуми се кара в сериозно наводнен път съществува опасност от поднасяне, защото грайферът им не е пригоден да изхвърля навън водата, както е при летните.


Всесезонни гуми - в стремежа си да предложат на шофьора едно решение за всички сезони, производителите на гуми проектират т.нар. всесезонна гума. Тя обаче не притежава съвкупно отличните характеристики на летните и зимните гуми, а има редица недостатъци, които не могат да бъдат избегнати. По-големи проблеми всесезонните гуми имат през зимата, докато през лятото износването им не е значително. За България, където има по-сложна зимна обстановка всесезонната гума не е много удачен вариант.